Πόσοι από εμάς, που είτε έχουμε εκτυπωτή στο σπίτι μας, είτε στο εργασιακό μας περιβάλλον, δεν έχουμε φάει ‘’άκυρο’’ όταν πήγαμε να βγάλουμε μια εκτύπωση ενώ βιαζόμασταν και είδαμε στην οθόνη ένα μήνυμα που έγραφε “PAPER JAM”, ή “Ανοίξτε την πόρτα εισόδου χαρτιού και αφαιρέστε το μπλοκαρισμένο χαρτί”;


Ας δούμε λοιπόν μερικά tips για το πώς να ελαχιστοποιήσουμε αυτόν τον κίνδυνο:

  • Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας χαρτί.

Τα χαρτιά εκτύπωσης δεν είναι όλα ίδια! Υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες χαρτιών (πχ. ανακυκλωμένα ή καθημερινής χρήσης). Επίσης χωρίζονται ανάλογα με το βάρος τους, πχ. 75gr ή 80gr, που είναι και το ιδανικότερο όλων για καθημερινές εκτυπώσεις.


  •  Προσοχή πώς αφαιρούμε το χαρτί.

Αν κολλήσει το χαρτί μέσα στον εκτυπωτή μας και το τραβήξουμε απότομα υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για τον εκτυπωτή μας, όπως να σπάσουμε κάποιον αισθητήρα ή να κάνουμε σημάδι στον φούρνο του laser εκτυπωτή μας (βάζοντας κάτι αιχμηρό πχ. στυλό, κοπίδι κτλ).

Η λύση τις περισσότερες φορές είναι να το αφαιρέσουμε τραβώντας το με πολύ απαλές κινήσεις έτσι ώστε να μην το κόψουμε και μετά “κλαίμε”. Φυσικά αφού πρώτα αφαιρεθούν τα toner-drum/μελάνια ανάλογα με το είδος του εκτυπωτή μας.

 

  •  Τακτική συντήρηση του εκτυπωτή μας.

Ναι, ναι καλά διαβάζετε!!! Και όμως οι εκτυπωτές χρειάζονται τουλάχιστον 1 φορά τον χρόνο συντήρηση, ανάλογα φυσικά με την χρήση. Αυτό γιατί, όμως; Πολύ απλά γιατί κάθε φορά που στέλνουμε εκτύπωση και ο εκτυπωτής μας τραβάει το χαρτί πάνω στα ροδάκια που το γυρίζουν, μένει άσπρη σκόνη/ πάχνη που λερώνει τα λαστιχάκια, με αποτέλεσμα να μην τραβάει σωστά το χαρτί. Με λίγα λόγια είναι σαν να οδηγούμε με το αυτοκίνητό μας σε λάσπες!